lördag 22 mars 2014

Om mig och bloggen

Jag är en man som snart är 30 år och jag gjorde mitt eget första aktieköp 1998 när jag var 14 år och gick i högstadiet. Jag hade sparat ihop 10 000 kr och sen åkte jag in till Swedbank i farsta och bad dem att köpa aktier i Ericsson för 10 000 kr. Jag betalade 200 kr i courtage för detta, vilket är mycket jämfört med ca 39 kr hos nätmäklare nu.

I alla fall så köpte jag då 1998 50 aktier i Ericsson för kursen 193,50 kr per aktie och jag fick inom 1-2 år se aktiekursen gå uppåt mot 1000 kr som ATH innan aktien splittades 5:1.

Det var en häftig upplevelse att som 14-16 åring ha sparat ihop och satsat på aktier och se värdet av ihopsparade pengar 5-dubblas från 10 000 till 50 000+ som mest.

Sen dess har jag jagat snabba klipp och misslyckats med det. Jag har förlorat en stor mängd pengar på börsen genom att jag blivit girig och jagat snabba klipp vilket lett till snabba förluster istället för snabba vinster.

Den senaste tabben jag gjorde var att belåna aktieportföljen och satsa på aurcana med hög belåning och först låg jag plus men sålde inte och sen kom smällen för ädelmetallerna silver och guld då priserna på Guld och silver sjönk som en sten från toppar på 1900 usd/oz för guld och ca 50 usd/oz för silver ner till ca 1180 usd/oz för guld och ca 18 usd/oz för silver.

Nu har jag gått tillbaka till hur allting med börsen började för mig. Hur jag tänkte när jag gjorde mitt första köp. Då, år 1998 var Ericsson jättestor och mobiltelefoner var nytt och häftigt och jag tänkte att alla inte hade mobiltelefoner så jag såg tillväxtpotential och tyckte tekniken som mobiler var framtid så jag köpte Ericsson B aktien med långt tidsperspektiv. Nu är jag tillbaka där, att tänka långsiktigt. För jag har jagat kortsiktiga snabba vinster och förlorat massa pengar på det. Jag har köpt aktier och såld dem när de på kort sikt gått ner för att se dem på några års sikt flerdubblas.

Av den girighet som ligger bakom att jaga snabba klipp har jag lärt mig att jag inte är tillräckligt skicklig för att jaga snabba klipp och/eller att det är svårt. Jag har nu lugnat ner mig och gått tillbaka till att tänka mer långsiktigt. Vad tror jag på för aktier på flera års sikt frågar jag mig nu.

Vad jag som investerare söker är både värde och tillväxt. Jag gillar aktier som ger utdelning, men jag gillar också bolag som har möjlighet att växa kraftigt kommande år. Så denna blogg kommer att bevaka börsen som helhet och vara så flexibel som möjligt i att bevaka och investera i aktier från fastigheter, till banker, till Uran, till guld, till bolag som sysslar  med mode och kläder.

Jag har förut nischad in mig på råvaror och bränt mig. Så jag har bränt mig på att leta snabba klipp och då syssla med råvaror. Så nu har jag lagt om strategin till att bevaka börsen som helhet och att försöka vara "snabbfotat" och flexibel. Jag är inte på förhand varken för eller emot en aktie eller en specifik bransch. Utan jag kommer att försöka identifiera och följa trender. Är guld hett så kommer ja ta en position i guld. Är en bank undervärderad med potential för framtida vinstökningar på grund av att ledningen trimmar organisationen så kommer jag att ta en position i den banken (Se Citigroup). Ser jag ett undervärderat kvalitetsbolag inom verkstad som kan göra en turn around (Ex. Sandvik) så kan jag komma att ta en position i det bolaget.

Vad jag kommer att göra nu och framöver är att investera långsiktigt i bolag jag tror på. Jag kämpar emot risken och tendensen att bli girig och jaga snabba klipp i högrisk bolag. Jag kommer också så snart jag kan att lägga tid på att läsa böcker om börs, aktier och finans för att utöka mina kunskaper om investeringsstrategier och fundamental- såväl som teknisk analys.

3 kommentarer:

 1. Trevligt, tyckte det blev lite av en nyhetsfeed i den andra bloggen. Tycker personligen det är intressantare med lite mer ingående och personliga inlägg. Lät som det blev fel när du körde med belåning och sen var tvungen att sälja ofta. Kan rekka mitt senaste inlägg om en läsvärd bok (Thinking, Fast and Slow). Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Hej, jag vet inte vad men det är nåt som gör den andra bloggen lite seg att ladda. Så det är ett ytterligare skäl att starta upp en ny blogg.

  Det har också som du säger blivit lite av en nyhetsfeed i andra bloggen, med alla bloggar jag följer i min egen blogglista, över 50 stycken haha.

  Angående belåning så är det ju bättre att låna pengar som ett banklån och sätta in på börsen för då slipper man risken att bli överbelånad som kan ge tvångsreglering, alltså att mäklaren, som Avanza eller nordnet, säljer av aktier åt en på lägsta kurser givetvis. Jag kör fortfarande belåning men är mer försiktig nu.

  Jag ska kolla upp boken, tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. New Diet Taps into Pioneering Idea to Help Dieters Lose 15 Pounds within Only 21 Days!

  SvaraRadera