söndag 20 april 2014

Bevakningslistan

I den andra bloggen har jag en större bevakningslista på ca 26 bolag. Se den här.

Men det som är mest aktuellt och nära till hands för mig att köpa tänkte jag lägga ut som mindre bevakningslistor här.

De bolag jag just nu är närmast till hands att köpa i är Citigroup, Protector forsikring, Mekonomen, Nordnet och ev. ett fastighetsbolag, t.ex. Hufvudstaden.

Citigroup - jag har redan tagit en första post som jag länge tänkt utöka. För bara några dagar sedan var kursen nere på lite över 45 usd och såhär i efterhand så borde jag tagit en post till då. Men jag har märkt pengarna från uppköpet av Cision att delar av dem eller alla ska in i Citigroup.
   Varför jag vill köpa Citigroup är på grund av att banken värderas lågt. Jämför man med de svenska bankerna så värderas Citigroup till ungefär hälften sett till P/B. Om de Svenska bankerna värderas på P/B på ca 1,6 vilket är lite högt så värderas Citigroup till P/B på ca 0,8 vilket är en värdering under eget kapital. Rensar man för Goodwill så kan man titta på eget kapital som kallas "Tangible book value" som enligt ägamintid ökat från 52,35 usd till 56,40 usd (se det här) Sett till P/E så ligger Citigroup enligt Yahoo finance på ca 11 jämfört med P/E tal på på från säg 12,7 - 14,8 för de fyra svenska storbankerna. Men jag förväntar mig en större vinstökning kommande hos Citigroup som kommer sänka P/E talet. Citigroup håller på och skär och rensar i verksamheten för att förbättra lönsamheten. Åtgärder som är på gång men fördröjts av FED nyligen, är att Citigroup planerar att börja med återköp av aktier och höja utdelningen. Detta tror jag också kommer att höja kursen.

Protector forsikring - Jag har inget försäkringsbolag i portföljen, men jag har uppmärksammat att skickliga bloggare som Kenny på aktiefokus och Ägamintid har stora andelar av sina portföljer i Protector Forsikring. Mindre bloggare som utgör lite av svans har hakat på aktiefokus och ägamintid och köpt i Protector forsikring. Med facit i hand borde jag hakat på själv med ett köp när jag kollade på aktien på 19 NOK, nu är kursen 27,40 NOK. Kenny på aktiefokus kommenterar här att Protectors årsbokslut för 2013 var en kanonrapport. Jag tror inte att uppgången är slut för Protector Forsäkring, då den enligt vad jag läst värderas till P/E 7 med en direktavkastning på över 6,38%. Då aktien nu pressas av att en avgående styrelseledamot sålt samt att en annan styrelseledamot minskat sitt innehav då kursen gått upp tror jag att det nu är ett bra tillfälle att öka eller göra sitt första köp i Protector forsikring. Här skriver ägamintid om att Nordea startat upp bevakning av Protector i början på mars och de satte riktkursen 34,6-38,3 NOK utifrån två olika värderingsmetoder. Jag tänker på Warren Buffett som haft försäkringsbolag och blivit rik på dem, nu är detta inte riktigt likadant, men just det att försäkringsbolag kan tjäna bra med pengar, men Warren Buffett ska ha sagt att det är viktigt med en bra ledning. Jag får intrycket av att det är en bra ledning i Protector och att de är väldigt lönsamma. Kan de bredda sig och växa inom flera nischer av försäkringar så kan de nog gå väldigt bra de kommande åren. Jag upplever att Kenny på aktiefokus har väldigt bra koll på försäkringsbranschen och Protector och är inte rädd för att ta rygg på honom och ta en första position på säg 10 000 kr i Protector framöver. Se här en tråd på Aktiefokus om att Kenny köpt tillbaka, efter tidigare sålt av 1/6 Protector. Efter att ha läst blogginlägget och kommentarerna stärks jag i min önskan att plocka in Protector Forsikring i portföljen.

Mekonomen - Ett bolag som jag först uppmärksammades på av bloggaren 40%20år, här har han skrivit massor om mekonomen, och det handlar mycket om stabilitet i verksamheten och ett starkt kassaflöde som grundlägger en hållbar bra utdelning som kanske också kan komma att öka. Bra ledning med Antonia Ax:son Johnson i styrelsen. Mekonomen har legat högre men på motgångar som sannolikt är tillfälliga var aktien nere i under 150 kr, jag köpte och sålde på under 160 kr förut, en försäljning jag ångra. Därför tar det lite emot att nu köpa tillbaka dyrare, över 160 kr per aktie, men jag kanske ändå gör det. Jag ser Mekonomen som kvalitetsbolag med hyfsat bra avkastning som kan komma stiga lite och kanske höja utdelningen och som fortfarande är lite nedtryckt men borde komma att stiga framöver när man integrerar förvärv man gjort och sannolikt lyckas höja lönsamheten. Bloggaren 40%20år är försiktig, och tror mycket på Mekonomen och jag tror han har rätt om att bolaget är bra och köpvärt. Ägamintid som också är skicklig bloggare har också gått in i mekonomen. Så det är bra förtecken.

Nordnet - Nordnet satsar på färscha upp sig. Deras rekrytering av Gunther Mårder som sparekonom på Nordnet upplever jag som väldigt framgångsrik. Här är en tjänst som Gunter nämnt på Twitter, att man kan få småbitar av undervisning om aktier med mera via dagliga sms under en månads tid. Nordnet har genom Gunther mårder rekryterat bloggare som Angelica Alm till Nordnetbloggen. Se hennes blogg här. Detta två exempel visar hur Nordnet aktivt jobbar med att nå ut till sparare. Förutom dessa exempel har Nordnet haft event som Nordnet Live! som jag var på och uppskattade. På Nordnets hemsida finns under "Tjänster" --> "Investeringshjälp" --> Investeringsguiden som jag ska titta på och utvärdera. Slutsatsen av detta är att Nordnet på ett bra sätt försöker ta upp kampen med Avanza om att vinna småsparare, behålla dem och öka antalet kunder och inspirera till bra aktiehandel. Ser man på värderingen så värderas Avanza till P/E på 36,43 mot Nordnet P/E ca 21. Det var en analys jag läste av Nordnet och Avanza som tog upp att denna värderingsskillnad mellan bolagen nog kommer att minska genom att Nordnets kurs stiger.

Fastighetsbolag - Det är flera fastighetsbolag jag ser som intressanta. Amhult2, Tribona, D.Carnegie, Kungsleden och Hufvudstaden med flera. Jag ville teckna D.Carnegie på 39 kr men fick inte aktien och den har stigit sen dess. Men det faktum att min portfölj har en hög andel belåning gör det också svårare för mig att köpa i bolag utan eller med låg belåning. Det gör att Amhult2 som jag ser som ett av de absolut mest köpvärda fastighetsbolagen nu på grund av dess låga värdering faller bort av belånings-tekniska skäl. Då jag inte fick D.Carnegie och inte heller köpte under 45 kr så ökade jag i Sino Agro Food tidigare som också saknar belåning. Så de bolag jag har lättast att ta en post i är de med högre belåningsvärden som Kungsleden eller Hufvudstaden. Kungsleden tror jag kan förlora skattemål och att kursen därför kan falla framöver, då nuvarande kurs verkar spegla förhoppningar om att kunna vinna skattemål. Så jag avvaktar med Kungsleden men bevakar aktien noga. Tribona citerar jag till ägamintid i som skrivit att han gärna köper om kursen går ner mot nyemssionskursen på 32 kr tror jag det var, tribona står nu i ca 40 kr. Hufvudstaden är stabilt med kontorslokaler i Stockholm och Göteborg på centrala adresser. Jag tror på fortsatt höga fastighetspriser så Hufvudstaden tror jag är ett bra sätt att exponera sig, kanske inte det bolag med högst kurspotential men en ganska stabil fastighetsaktie.

Men jag har redan en liten post på lite över 10 000 i Hemfosa som jag behåller tills vidare. Jag tar gärna in ett nytt fastighetsbolag. Men jag vill gärna sprida riskerna i portföljen, och då jag inte har nåt försäkringsbolag i portföljen och inte heller nåt bolag som liknar Meknomen så lutar det åt att jag köper in Protector forsikring eller mekonomen framöver. Eller ökar i Citigroup om den faller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar