onsdag 23 april 2014

Ett litet Tradingprojekt

Bakgrunden till Tradingprojektet
Jag har tidigare idag lagt en säljorder på mitt innehav på ca 10 000 kr i Avanza Zero. Försäljningen gjordes mest med tanke på den ökade belåningen som uppstod i och med köpet i Protector Forsikring för 15 000. Men med OMXS30 upp över 2% idag så verkade det vara bra timing också.

Iden föds framMin flickvän är väldigt aktiv med att köpa och sälja saker & prylar på tradera. Hon kan hitta saker på loppis eller saker liggandes hemma och sen lyckas sälja det dyrare. Har hon råkat köpa nåt på Tradera som hon sen inte kommer använda har hon lyckats sälja det med vinst. Så hon är lite som en affärskvinna.

Jag skojade med henne att hon är som en liten fisk som simmar i en damm, när hon köper och säljer prylar på Tradera men att jag är en riktig börshaj, en stor fisk som simmar i det stora havet, när jag köper och säljer aktier internationellt :-)

Att köpa och sälja utan avgift

 
Men de facto, är att Tradera till skillnad mot Avanza Zero tar en provision för att sälja. Min flickvän betalar en provision på 10% av försäljningsvärdet på Tradera. Tänk då att istället kunna köpa billigare och sälja dyrare UTAN någon avgift. Jag köpte nu Avanza Zero den 11 april till kursen 158,46 och kommer imorgon att ha fått den sålt till några procent högre kurs. Så säg 200 kr i vinst på detta. Okej, det är inga stora pengar. Men om jag gör om det igen och igen och igen. Det blir min motsvarighet till att köpa billigt och sälja dyrt.
 
Testperiod med start idag
Detta är ju inte riktigt som vanlig trading. Det blir en lite speciell variant, ett litet projekt-trading där jag ska pröva på att aktivt köpa och sälja i Avanza Zero framöver. Jag kommer redovisa här på bloggen hur det går. Men den stora fördelen som hela denna strategi bygger på är att jag ska kunna göra många mindre vinster genom aktivt köpa och sälja.
 
Jag har nu tänkt att använda bara en 10 000 kr post till att köpa och sälja i Avanza Zero med. Men går det bra kanske jag ökar tradingposten för Avanza Zero.


3 kommentarer:

 1. Tradera tar ju så fruktansvärt bra betalt av sina kunder, men det kan man göra om man är i princip ensam på marknaden... Där snackar vi vallgrav.

  Tradera är faktiskt ganska intressant som betraktelse på en effektiv marknad. Min fru brukar roa sig med att gå på loppis och köpa kläder åt barnen. Pruta är inga problem och ofta kommer hon hem med en uppsättning kläder för någon enstaka hundralapp. Säljer man sedan samma kläder på Tradera, vilket vi gör med de som inte går sönder, får man ofta tillbaks pengarna direkt på den första sålda varan och därefter börjar man gå med vinst. Så det har blivit ett litet kul projekt för oss där vi försöker finansiera alla barnkläder med vinster från tidigare inköpta barnkläder :-)

  Men som marknadsbetraktelse är det alltså intressant. Om man går från en mindre marknad där säljarna vill bli av med det de säljer snabbt och där köparna är få (loppis) till en större marknad där saker och ting ligger ute för försäljning länge och köparna är många ökar priset ganska kraftigt, förmodligen upp mot sitt rätta värde.

  Analogin till börsen borde väl vara att hitta små underanalyserade och dåligt belysta bolag med stora värden för att vänta på att de upptäcks vilket leder till att priset blir rätt (högre). Protector ser jag som ett sådant exempel där de börjar få en del uppmärksamhet, dit jag inte räknar bloggare utan bankernas analytiker börjar vakna. Om 2014 blir ännu ett bra år (de har flaggat för ett starkt Q1) ska nog kursen kunna stiga en bra bit till.

  Kul att ses på Belgobaren förresten även om vi inte hann snacka så mycket, men jag siktar på att dyka upp fler gånger så det blir säkert tillfälle fler gånger!

  SvaraRadera
 2. Avanza Zero har en stigande trend ju, varför inte bara ligga lång?

  SvaraRadera
 3. Blir orolig då jag läser att experimentet görs med lånat kapital. Det är i så fall viktigt att se varje dag där pengarna inte är investerade och inte bara de där du gör vinst. Vad gör pengarna idag?

  Fördelen med långsiktig investering är att man inte missar dagar och tanken med indexfond är att lita på börsens generella uppgång. Andreas kommentar är klok.

  Trading ska jag egentligen inte tala om men antagligen måste man vara väldigt aktiv i något som svänger snabbt eller ha expertkunskap för att pricka stora race. Att förutse något så komplicerat som index måste vara svårt och jag kan inte se svängningarna tillräckligt stora utan riskhöjande hävstång.

  Att bara trada ett enda instrument är problematiskt för i nedgång har du ingenstans att lägga pengarna. Du behöver något att balansera med, om inte annat bankränta. Men mest troligt bör du avbryta experimentet. Du kanske kan överträffa Traderahandel men troligtvis inte låneräntan.

  Läser också i blog-beskrivningen att du gjort en del tabbar och vill vara försiktigare med minskad belåning. Det tycker jag låter klokt men ser nog inte i dina texter. Försiktighet är en dygd, särskilt med andras pengar!

  Lycka till! JAG

  SvaraRadera