måndag 14 april 2014

Köpt Chanspost i Cassandra oil

Jag är ju på jakt efter i främsta hand Citigroup, D.Carnegie och Mekonomen, då mekonomen till kurser under 160 kr.

Det första jag kollade upp när jag loggade in på Avanza idag var kursen i D.Carnegie som jag såg hade stigit ca 2,6% trots fallande börs. Kursen i D.Carnegie ligger just nu på 46,90 kr och jag är ganska så säker på att kursen är upp främst på grund av att Stockpicker i söndagens nummer av Newsletter satte köprekommendation med en riktkurs på 53 kr, Stockpicker ser möjliga kurser på 58-60 kr inom nåt år men ser också risker så de satte riktkursen 53 kr. Detta gör att jag avvaktar köp, jag tror aktien kommer falla tillbaka, speciellt om börsen fortsätter ner, och att köpa dan efter köprek av Stockpicker verkar bara vara dålig timing, och att betala för dyrt.

I alla fall så har jag förut ägd Cassandra oil. Jag gick all-in i Cassandra oil spekulativt på kurser mellan 60-70 kr förut och trodde kursen skulle gå upp i 100 kr som då var en riktkurs som Nisse på Jordanfonden trodde hårt på vid den tiden. Men kursen sjönk och jag gick ur Cassandra oil med förlust på kursen 53,50 kr. Men nu har Cassandra oil fallit i flera dagar och imorse kom nyheten att Cassandra gör en nyemission på 60 mkr till kursen 28 kr. Se mer om detta här.
Nyemissionen innebär ju bara en mindre utspädning, 60 mkr mot ett börsvärde på över 800 mkr. Så jag tänkte att minska chans att Cassandra oil teknologi fungerar gör det värt att ta en chanspost till ett bra pris och med nyemissionen på 28 kr sätts där en botten och aktien var nere på dagslägsta 29,50 kr när beskedet om nyemission kom så jag lade en köporder på 29 kr. Men sen ser jag nyheten som kom 11:40 att VD i Cassndra gått ut och sagt att pengarna för den första reaktorn är på väg. Se detta här.
Så då slog jag till för jag tänkte att botten är nog satt. Kommer pengarna sen in så kommer kursen stiga. Efter flera dagars längre kursfall så tänkte jag att då det rör sig om en mindre chanspost spelar det mindre roll om jag köper till 30 eller 32 kr aktien och då VD nu intygar att pengar är på väg läggs en grund som vid bekräftelse kommer innebära stigande kurser igen i Cassandra.

Jag tycker alltså att minsta möjlighet att tekniken fungerar gör att jag vill ha en liten chanspost i Cassandra som jag tänker behålla 1-10 med målet att behålla långsiktigt, så säg 5-10 år.

Innan jag gick all-in i Cassandra förut, som då var ett misstag, stödde jag mig på ett litet räkneexempel som visar potentialen i Cassandra oil om tekniken fungerar. Jag klipper in räkneexemplet från ett blogginlägg i Cassandra i andra bloggen som finns här:

"Cassandra har skrivit på investeringslicens i Irak för 180 anläggningar. Säg att 1 anläggning kan producera 230 fat per dag, med en vinst på 30 usd/fat. Detta ger att 180 anläggningar på 1 år kan ge en vinst på ca 3 mdr kr att jämföra med Cassandras nuvarande börsvärde. Räknat på ett P/E tal på 5-10 så ger det en kurs på Cassandra oil på 500-1000 kr per aktie.

230 fat * 30 usd/fat * 6,5 kr/usd * 180 anläggningar * 365 dagar = ca 3 miljarder kronor!"

Så på 180 reaktorer som är ett första mål i Irak kommer Cassandra kunna tjäna, i ren vinst, 3 miljarder kronor.

Till denna potential tillkommer att man kan börja leverera reaktorer till även andra länder och att man kan öka från 180 till fler reaktorer i Irak där det finns ett stort behov av att ta hand om spillolja med mera.

Jag har för närvarande inga planer på att öka mer i Cassandra, utan bara att behålla den lilla chanspost jag tagit långsiktigt. Så jag kommer gå tillbaka till att bevaka i första hand Citigroup, D.Carnegie och Mekonomen för att eventuella inköp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar