måndag 12 maj 2014

Inköp SEB AJag har tagit en första position i Citigroup och planerar att öka. Men jag har även funderat på att ta en position i en annan bank. Trots att jag nu tycker att de svenska bankerna är lite dyra så valde jag att köpa 120 aktier för till kursen 87,20 i SEB:s A-aktie.

Nyligen läste jag en analys av SEB i tidningen aktiespararens majnummer. De gav rådet köp med en riktkurs på 99 kr. I analysen räknade man med en vinst för 2015 som skulle ge ett P/E för 2015 på 10,9 och man räknar med att utdelningen för 2014 kommer att höjas från 4 kr till 4,50 kr.

Varför jag gillar just SEB är för att de är inriktade på företagsaffärer och därför kommer gynnas extra mycket av en förbättrad konjunktur.

Ett eventuellt plus för SEB är om de skulle ta över Den Danske Banks svenska bankverksamhet som är till salu. Jag läste i ett blogginlägg på aktieinkomster.se (se det här) att Danske Bank varit i kontakt med SEB, Nordea och länsförsäkringar angående en försäljning av deras svenska verksamhet.

Funderade på plocka in lite Swedbank också men avstod då jag läste en artikel på Avanzas Placera (se artikeln här) om att storbankerna tappar sparkunder. Samtidigt som Svenskarna sparar mer så väljer de att spara i mindre nischbanker istället för i storbankerna på grund av att de mindre bankerna erbjuder en högre sparränta. Anledningen till att jag tänkte plocka in Swedbank också är på grund av den höga utdelningen på över 6% och att aktien rekylerat lite de sista dagarna. Jag avvaktar med Swedbank tills vidare.

Planen framöver beträffande aktier i banker är att jag ska försöka plocka in mer Citigroup till min portfölj på kurser runt 46 usd eller lägre. Helst vill jag köpa under 45 usd och tänker att det nog kan komma en rekyl framöver då vi nu är i den svagare säsongen på börsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar