söndag 25 maj 2014

Lärdomar av att sålt för tidigt

Det finns en strategi som heter "Buy and hold", alltså köpa och behålla. Det är en aktiestrategi som går ut på att köpa aktier i bra företag och behålla dem på lång sikt. Denna strategi minskar kostnader för transaktioner, courtage, och gör att man får del av ett företags långsiktiga positiva utveckling.

Strategin att köpa och behålla handlar om att man tror på företaget, att det har bra utdelning och är en värdeaktie, lågt värderad eller har en bra framtid. Det finns skäl att ha aktien på längre sikt.

Jag har genom åren gjort misstagen att sälja bra aktier alldeles för tidigt. Jag hade hoppats att jag lärt mig tidigare, men jag har gjort om denna miss igen. Den senaste tiden är det 4 aktier jag sålt för tidigt, dessa är Mekonomen, Telia, Volvo och Hemfosa.

Telia köpte jag före att utdelning avskiljdes och hoppades på att aktien skulle falla med mindre än utdelningen, men den föll sedan med mer än utdelningen så att jag låg minus ett tag. Sedan började Telia stiga, så när jag låg plus några procent sålde jag på 47,23 kr per aktie. Sen dess har aktien gått upp över 5%. Men ett skäl att jag sålde var jag såg ett diagram med teknisk analys som "expertdirekt" lade upp på twitter där det såg ut som att Telia skulle gå ner mot 43-44 kr. Det har hittills varit fel. Telia är ganska lågt värderat och har en bra direktavkastning, så av den anledningen var det ingen brådska att sälja.

Mekonomen köpte jag för den hade gått ner från ca 200 kr till under 150 kr och jag gick in på 163,50 kr. Sen kom krisen i Ukraina med Ryssland och jag trodde det skulle bli börsfall och ville därför minska belåningen i portföljen, så jag sålde mekonomen på 157 kr. Samtidigt visade det sig i efterhand att ägamintid hade köpt Mekonomen på just 157, ungefär samtidigt som jag sålde. Och jag fick en kommentar av aktieingenjören att "vad har rysslandskrisen med mekonomens bilverkstäder i sverige att göra?", vilket är sant. Jag hade skäl att minska belåningen då jag trodde på börsfall, sen att det inte blev nåt större/längre börsfall kunde inte jag veta. Men Mekonomen är ett kvalitetsbolag som var och är lågt värderat med Antonia AX:son Johnson i styrelsen. Det fanns alltså skäl att "behålla" enligt strategin "buy and hold".

Volvo köpte jag när den hade gått ner, på 82,15 kr per aktie. Volvo pendlade däromkring där jag köpte den, gick upp till 90 kr, men föll sen tillbaka till 83-84 kr. Så jag tänkte "kortsiktigt" att jag nästa gång den går upp i 90 kr skulle sälja, så jag sålde av mina Volvo på 89,53 kr per aktie. Lite där efter gick aktien vidare upp i 100 kr, och över 100, till över 105 kr. Jag hade alltså igen sålt för tidigt. Faktorer som att Scania fått uppköpsbud på sig skulle ju bidra till att folk istället skulle köpa Volvo då Scania kanske skulle försvinna från marknaden, nåt jag inte tänkte på när jag sålde. Volvo håller samtidigt på med ett åtgärdsprogram på några år för att förbättra lönsamheten. Så det fanns goda skäl att "behålla" Volvo som en kvalitetsaktie inom Svensk industri som jag köpt billigt.

Hemfosa tecknade jag i noteringen på Mid Cap på Stockholmsbörsen till 93 kr per aktie. Jag noterade att till exempel Kenny på Aktiefokus sålde aktien på typ 98 kr vid samma dag som den noterades och gjorde snabb vinst. Men jag tänkte att jag trodde på bolaget, det var lågt värderat till ungefär eget kapital och med en utdelning på ca 5% och en VD som tidigare haft stor framgång i Kungsleden. Hur som helst, så går aktien upp i 100 och över 100 kr, men den ligger ett tag på 105-107 kr och jag tänker att den kommer hålla sig där så jag kan sälja av och kanske köpa tillbaka "billigare" senare i sommar. Jag tänker på detta med börsens säsongsmönster att november-april brukar vara en starkare period och att vi nu går in i maj-oktober som brukar vara en svagare period, och speciellt då under sommaren brukar kurserna kunna falla. Det värsta är att jag säljer Hemfosa på 107,25 kr på morgonen en dag, och samma dag går aktien upp i 114 kr, jag missar en uppgång på ca 6,3% som sker samma dag som jag säljer. Det är liksom maximal otur. Osannolik otur. Men det var kortsiktigt tänkande som fick mig att sälja Hemfosa, jag liksom glömde bort att jag köpte för jag trodde på VD Jens Engwalls förmåga att skapa liknande aktieägarvärde i Hemfosa som han en gång tidigare gjorde som VD i Kungsleden. Alltså var Hemfosa ett kvalitetsbolag som borde "behållts".

Lärdomen är att inte sälja för tidigt. Alla dessa 4 bolag jag tagit upp är kvalitetsbolag som lämpar sig för stragein "köp och behåll", jag hade ett tänk att ha dem ett tag men frångick av olika anledningar min långsiktigt plan och sålde, vilket visade sig vara för tidigt. Så jag missade fortsatta uppgångar, som jag nu dessutom tror kan fortsätta....
1 kommentar:

  1. Kan bara instämma i slutsatsen. Det är lätt att sälja för tidigt om man har gått med hyfsad vinst. Jag har några aktier som jag ångrar min tidiga försäljning i (Banco Santander, Gjensidige, AQ Group) men jag ska försöka att inte göra om misstagen i framtiden.

    SvaraRadera