fredag 2 maj 2014

Maj och tidiga portföljförändringar

Det är början på maj, och jag har på många håll läst om detta med säsongsmönster. Det handlar ungefär om att börsen historiskt sett gått starkast november-april och svagare maj-oktober.

tre ställen där jag nyligen läst om detta är:
  1. Stockpicker newsletter som inleds med "Sell in May and go away"
  2. Twittraren Kavastus blogg Arnetalving.se (se här)
  3. En tråd i gruppen aktier som länkar till ett blogginlägg i blogg om säsongsstrategier (se här)
Jag tror på detta med säsongsmönster, att börsen t.ex. är svagare under sommaren. Men självklart så går börsen olika från år till år, så även om börsen vissa år går starkt under sommaren eller sen vår och tidig höst så tror jag att börsen under en period på säg 10-50 år följer säsongsmönster. Jag drar mig också till minnes ett avsnitt av Börspodden där "Capitol" på börssnack intervjuades och han pratade också om att han i sin aktiehandel tog hänsyn till säsongsmönster.

Med anledning av säsongsmönster samt pga den höga belåningen har jag fattat beslutet att sälja Hemfosa. Jag tecknade aktien på 93 kr i mars och har före räntekostnader gjort en vinst på lite över 15% i aktien. Justerat för räntekostnader uppgår vinsten till ca 1300%. (obs. att jag räknar på 7% årsränta för belåning och inte tagit hänsyn till ränteavdrag på 30%)Men stick i stäv med säsongsmönstret så har jag tagit en liten post i Meda. Jag köpte imorse på ca 118 kr efter att ha läst att bud från Mylan på 145 kr avvisats. I en pr på Avanza läste jag att Pareto tror att ledningen för Meda kan komma att acceptera ett högre bud på t.ex. 160 kr. Detta fick mig att ta chansen att köpa en post på 100 aktier i Meda. Jag resonerar som så att oavsett säsongsmönster så kan man tjäna pengar på ev. budhöjningar och uppköp. Så även om börsen skulle vara svagare framöver så tar jag ett bet på att det kan bli ett uppköp av Meda. Vad jag hoppas på är en snabbare vinst på 10-30% där jag på grund av det avvisade budet på 145 kr tror på snarare 30% vinst än 10% framöver. Men om jag har fel i detta kan det bli kursfall och förlust. Vi får se hur det går med denna chansning. Jag betraktade Scania på kursen 185 och skrev i andra bloggen hankman-pme.blogspot.se att det kunde vara en bra ide att köpa och göra 5% snabb vinst, men jag köpte inte själv, vilket jag ångrar nu. Scania står i skrivandets stund i 198,20 kr. Men imorse slog jag till på Meda, jag vill inte ångra mig igen. I inlägget jag hänvisar till ovan, Kavastu/arnetalving.se så tas det upp att han tror på en budstrid om Meda, vilket jag också gör. Det blir spännande att följa Meda framöver...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar