torsdag 12 juni 2014

Fick inte Besqab & Swedbank ISK


Jag anmälde via Avanza mitt intresse att teckna aktier i Besqab vid noteringen på OMX Nasdaq som sker idag. Det var en kort stunds spänning när jag imorse loggade in på Avanza för att se om jag fått mina Besqab som jag ansökt om. Det blev en besvikelse. Jag fick inga Besqab.

Besqab har beskrivits som ett litet JM. JM värderas till ett P/E tal på ca 16,3 och vid högsta kurs för teckning i Besqab skulle värderingen bli P/E 17 vilket verkar högt. Men Besqab har redovisat ett ovanligt starkt Q1 2014 och bygger lägenheter i Stockholm och Uppsala vilket är hett mot bakgrunden av bostadsbrist och stor inflyttning i Stockholm. Bland annat Stockpicker, Placeringsguiden mfl gav rådet att teckna Besqab. De flesta bolags aktier som noterats i år är upp ca 50%. Jag trodde på en bra start och är mycket besviken på att jag inte fick tilldelning i Besqab. Den förra besvikelsen var när jag inte fick tilldelning i D.Carnegie som jag också ansökte om via Avanza.Besqabs notering organiserades av Swedbank. För att öka min chans att få tilldelning på aktier i nya bolag som noteras på börsen har jag vidtagit en första åtgärd. Jag har öppnat en ISK (Investerarsparkonto) hos Swedbank. Nästa gång Swedbank ansvarar för notering av ett nytt bolag på börsen så kommer jag att ansöka om aktier via Swedbank istället för genom Avanza. Jag tror detta kommer öka mina chanser att få tilldelning. Jag har även uppmärksammat att SEB varit involverad i noteringar av nya företags aktier på börsen. Jag planerar därför att även öppna ett ISK hos SEB framöver.

Det har sagts att det är bättre att vara ägare av en bank än att vara kund i den. Med tanke på hur bra t.ex. Swedbank utvecklats senaste åren, och också höjt utdelningen till att vara hög nu, så är det verkligen sant. Men i fallet som detta att få tilldelning i aktier i bolag som noteras på börsen så verkar det smart att vara kund och ha aktiekonto hos den bank eller fondkommissionär som ansvarar för noteringen.

1 kommentar:

  1. eToro is the ultimate forex trading platform for newbie and pro traders.

    SvaraRadera